KlanRUR Dojo, prva lekcija: “Udžbenik za tabačine”

KlanRUR Dojo, prva lekcija: “Udžbenik za tabačine”

Da vam se ukratko predstavim, ja sam Milozof i fan sam tabačina ceo život, dok već ima skoro 10 godina kako “ozbiljnije” pratim dešavanja vezane za njih. U tom periodu sam se nagledao svega i svačega kada je ovaj žanr u pitanju i nešto mi je zapalo za oko. Svaki put kada uđete u igraonicu, sastanete se sa društvom ili bilo šta nalik tome, buka i prepirka je nešto za očekivati. Video sam ljude raznih nivoa, ali nigde sem u tabačinama nisam video zloupotrebljavanje periferija ovog nivoa. Nešto u ovim igrama tera ljude da svaku taktiku izbace kroz prozor i da isprobaju svaku moguću kombinaciju tastera pod kapom nebeskom. Možda upravo zbog ovih jadnih džojstika i ljudi koji na njima rade želim da ponudim ovde svojevrsni udžbenik, odnosno uvod u najosnovnije informacije koje su vam potrebne kako biste mogli da postanete bolji. Ukoliko to ne želite da učinite zbog mene ili zbog sebe, mislite na džojstike i sirote radnike.

Upoznajte se sa mehanikama igre i sa vašim likom

Uključili ste vašu željenu borilačku i izabrali ste lika sa kojima ćete pobediti sve. Čestitamo! Sada, pitanje je, šta tačno treba da radite. Za početak, savetujem vam da se upoznate sa svim opcijama koja igra nudi i svim njenim mehanikama. Većina modernih tabačina nudi tutorijale koje vam objašnjavaju najosnovnije stvari. Ono što želite da naučite, i to ovim redom, jeste:

 • Kako možete da napadate
 • Kako možete da se branite
 • Kako možete da se krećete
 • Naravno, ovo će se razlikovati od igre do igre, tako da ne zaboravite da pažljivo proučite šta vam igra nudi.

  Na osnovu ovih parametara ćete tražiti vašeg lika, kako se on uklapa u ovaj sistem i kako vama odgovara. Gledajte da pogledati SVAKI potez koji vaš lik ima, koliko god to bude izgledalo zastrašujuće u prvi mah, ali znajte da nema potrebe za žurbom i da ćete vremenom savladati vašeg lika

  Upoznajte se sa Frame Datom

  Ako je ovo dosada bio teoretski deo lekcije, Frame Data predstavlja formule koje treba da zapamtite (na kontrolnom nema puškica hehe). Frame Datom se upotpunjuje prethodna priča o napadu i odbranu jer predstavlja suve podatke u učinkovitosti poteza. Neophodno je imati svest o njoj da biste mogli da uspostavite pritisak, ali i da se branite i kaznite rizične napade.

  Frame je osnovna vremenska jedinica koja označava trajanje napada, ali i koliku prednost imate vi ili protivnik nakon vašeg napada. Na prvi pogled deluje zastrašujuće, ali video koji ću vam ostaviti u dva minuta savršeno jasno objasnava o čemu se tačno radi.

  Neke igre same igračima daju pristup Frame Dati, dok ćete za neke morati da potražite na internetu, ali ne biste trebali da imate većih problema sa ovim

  Naučite i uvežbajte komboe

  Komboi su neraskidivo povezani sa tabačinama i zaštitni su znak istih. Komboi su najbolji način da nanesete štetu vašem rivalu i kaznite ga za njegove propuste. S obzirom da prosečna partija ovih igara traje do tri minuta, imaćete ograničen broj prilika da napravite najveću moguću štetu.

  Da biste savladali komboe, ne treba samo naučiti kombinaciju tastera napamet, već razumeti kako komboi funkcionišu u igri i kada i zašto biste ih radili. Ne postoji magično rešenje za komboe sem repeticije, ali isto tako nema boljeg osećaja nego kada povežete ubojitu kombinaciju.

  Nikako ne zaboravite na practice mode

  Practice mode su vam pitanja na kraju lekcije- mesto gde sva stečena znanja proveravate i prilika da se preslišate. Kao i u bilo čemu, ključ uspeha je ponavljanje, te ćete morati razviti istraživački osećaj u nama. Ne treba ni da silite sebe, već morate da želite da naučite nešto, samo tako će vežba imati smisla.

  Sada kada znate sam vam rekao sve ovo možete da počnete da učite više o samoj igri. Ali, tu se javlja jedan problem. Šta raditi sa stečenim znanjem? Razlog zašto sam nazvao ovaj tekst “udžbenikom” jeste zato što ovo sve služi kao prilog vašoj igri. Ono što pre svega morati shvatiti i osetiti jeste šta se tačno dešava u partiji i šta zapravo želite da postignete. U narednim nedeljama pozabavićemo se pitanjem različitih faza mečeva, loših navika igrača i ostalim problematikama, tako da se vidimo naredne nedelje

  Related Articles