Battle Royale stigao u World of tanks – Steel Hunt!

Battle Royale stigao u World of tanks – Steel Hunt!

Battle royale je definitnvo nešto što je obeležilo multiplayer igranje u poslednjih dve do tri godine, a izgleda da ni World of Tanks nije ostao imun na ovaj fenomen. Dobili smo Steel Hunt mod koji je za sada samo kratkotrajno u igri, od 26. avgusta do 16. septembra, ali ukoliko se pokaže dobro kod igrača moguće je da će postati stalna stvar.

Kako funkcioniše Steel Hunt?

U osnovi ovo jeste battle royale, ali je naravno prilagođen mehanikama koje su nam poznate u World of Tanks kao i činjenici da su u pitanju tenkovi a ne ljudi koji trče unaokolo. Prva stvar koja se tu razlikuje jeste da, hvala Bogu, nema iskakanja tenka iz aviona – prosto na početku izaberete jednu od dve lokacije koje su vam random ponuđene na mapi i to je to. Onda kreće ono što je zapravo potraga za popularnim loot kutijama – zapravo se radi o mestima gde možete pokupiti municiju ili consumables, obeleženi žutim ili zelenim dimom. Postoje još dve vrste kupljenja dodataka – jedan je air drop koji je i najvredniji i jasno je obeležen svim igračima na mapi, ali je tu onda i problem što se svi skupe tu da ga pokupe. Poslednja vrsta kupljenja nastaje nakon što uništite protivnički tenk i onda pokupite od njega šta je preostalo. Treba imati u vidu da vam treba oko 4 sekunde da biste pokupili loot sa određene lokacije za koje vreme ste naravno vrlo ranjivi.

Velika razlika u odnosu na standardni WoT postoji i u mehanikama otkrivanja neprijatelja – naime imate samo kupu naspram cevi vašeg topa u kojoj možete spotovati protivnike, dakle ne vidite u 360 stepeni oko tenka kao što je to u standardnom modu igranja, što znači da morate mnogo više da radite levo-desno da biste videli i protivnike ali i loot. Sa druge strane postoji takozvani Radio Detection koji vam omogućava da u određenom radijusu otkrijete sve protivnike i loot lokacije, ali imajte u vidu da ćete u tom momentu postati i vi vidljivi za protivnike u istom radijusu!

Tenkovi u igri

Kada krenete u misiju skupljanjem loot-a i pogađanjem i uništavanjem neprijatelja skupljate XP poene koje onda trošite na upgrade svog tenka. Najveći nivo do koga možete stići upgrade-om jeste Tier VIII, na svakom Tieru možete birati između dve različite opcije za upgrade – na primer da li ćete povećati penetraciju granate ili alpha damage. Ono što treba posebno naglasiti jeste da tenkovi u ovom modu skoro pa da nemaju nikakve veze sa standardnim vozilima u igri (niti baš neke istorijske reference). Na početku možete odabrati jednu od tri nacije: SSSR, Nemačka i SAD pa na osnovu toga i tenkovi liče na prave modele iz standardnog moda. Tako je nemački nešto što bi se najlakše moglo opisati kao mini-Tigar i bolje je oklopljen od ostalih, dok je naravno sporiji. Ruski je solidno brz i podseća na neki mali tenk na koji je stavljena kupola od KV-1, dok je Amerikanac negde u sredini sa jako dobrim dpm a podseća na mini-Pershinga. Kako budete unapređivali svoje module tako će se i izgled tenka menjati, dobijati bolji top, bolje gusenice, u jednom momentu se promeni i ceo trup pa ovaj ruski krene da izgleda baš dobro, tipa kao mešavina Obj. 252 i nekog medium tenka! Nemački tenk postane nešto slično modelima iz Tier VIII VK serije, dok je američki model vrlo sličan M103 tenku. Naravno sav napredak koji postignete važi samo za tu partiju, sledeću opet krećete sve ispočetka. Zaniljivo je da tenkovi imaju i weak spotove, najviše na zadnjem delu koje ako pogodite možete napraviti značajnu štetu ili zapaliti drugog igrača što je praktično instant smrt.

Tu su i različiti consumables koje možete da pokupite ili zaradite – boost za motor, repair kit, sistem za vraćanje HP i slično, ali tu su i posebne sposobnosti za pozivanje air strike, usporavanje neprijatelja i slično.

Timovi i napredak

Ako igrate solo nalazite se u borbi protiv 20 drugih igrača na jednoj jedinoj mapi, a standardni Battle Royale podrazumeva da se mapa stalno smanjuje kako bi vas nagurali da se na kraju pobijete u vrlo malom prostoru. Imaćete uvek najavljeno koji se kvadranti smanjuju, a kada oni pocrvene ukoliko ste i dalje tu počećete vrlo brzo da gubite HP što može biti pogubno. Ukoliko igrate u vodu od 3 igrača ulazite u mod gde su svi u vodu i ima ukupno 7 vodova, odnosno 21 igrač. Onaj ko ostane poslednji živ, bilo solo, bilo kao vod, je pobednik i dobija najviše nagrada i Chevrone koji su neophodni za napredak kroz rankove, oni koji su neposredno ispod njega dobijaju manje nagrada, oni u sredini su na nuli u smislu da ništa ni ne dobijaju ni ne gube, a poslednjih nekoliko igrača gubi Chevrone, čak može izgubiti i dva u istoj partiji.

Treba računati na to da igrači koji ostanu poslednji u partiji će skoro sigurno biti Tier VIII do tog momenta pa taktika mnogo više dolazi do izražaja kao i koliko ste loota pokupili kako biste se suprotstavili protivniku koji je značajno jači od onoga što se dešavalo na početku partije. Mapa je gradskog tipa, ali ima dosta nekih viših i nižih pozicija za sakrivanje i iznenađenje protivnika tako da je sa te strane dosta zanimljivo.

Sama borba

Utisci u igranju Steel Hunt moda su značajno drugačiji nego ako igrate obične random borbe – pre svega treba se navići da prvo treba dobro da se natankujete potrepštinama jer se vrlo lako može desiti da u prvom obračunu ostanete čak i bez municije. Drugo što uvek treba imati u vidu, mada se to može odnositi i na standardni random, jeste da je vaš cilj zapravo da što duže preživite, a tek onda da jurite protivnike. Lako je to kada vidite nekoga ko je već „načet“ ili na značajno slabijem nivou od vas, ali kada vidite nekoga koga biste možda mogli da rešite a sličnih je karakteristika kao i vi uvek treba razmisliti o tome jer se nikad ne može isključiti pojava trećeg igrača koji će profitirati tako što će vas dokrajčiti obojicu. Konačno spotovanje protivnika je mnogo komplikovanije, ali na sreću uvek imate Šesto čulo, tako da ako već niste primetili protivnika uvek možete da uključite boost mod za motor i da pobegnete u smeru u kome mislite da nema protivnika.

Zanimljiv koncept

Sve u svemu Steel Hunt za World of Tanks deluje dosta zabavno i moram priznati da sam uživao u promeni ritma u odnosu na standardne random partije. S druge strane ovo definitivno nije mod za sve i mnogi će spočitavati kakva su to vozila u pitanju, kako to može da se sve unapređuje praktično instant, kako je ovo mod za štekanje i sl. Ali činjenica da postoji više izbora po mom mišljenju svakako ne može biti loša, oni koji ne žele naravno nikada ni ne moraju probati ovaj mod.

Related Articles