Međunarodni olimpijski komitet razmatra da uvede esport na Olimpijadu

Međunarodni olimpijski komitet razmatra da uvede esport na Olimpijadu

Kako javljaju razni izvori, Intel trenutno razgovara sa MOKom oko dogovora da esport bude deo Olimpijade, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet izrazio svoju želju da uvede isti među olimpijske sportove. Saznajemo da je Intel zvanično započeo razgovore, ali ništa još uvek nije gotovo. Predsednik komiteta Tomas Bah je izjavio da neće dozvoliti ni jednu video igru na Olimpijadu, koja u sebi poseduje nasilje. Iako ovi razgovori očigledno još uvek nisu blizu bilo kakvog zaključka, ovo je veliki korak napred za sve one, koji se bore da esport bude priznat kao tradcijilan sport.

U svakom slučaju, Olimpijada neće biti prvo takmičenje sa tradicijalnim sportom, koje je uvelo esport, pošto su Azijske igre 2019. godine već najavile dodatno esport takmičenje.

Intel i MOK su ranije već sarađivali i to tokom zimske Olimpijate u Pjongčangu 2018. godine. Tamo je Intel održao Intel Extreme Masters, čiji je cilj bio da predstavi esport kao mogućeg člana Olimpijade u budućnosti. Pored toga, Intel je dodao da nema tačno mišljenje kada je u pitanju esport na Olimpijadi, već da su otvoreni za saradnju, koja bi mogla komitetu da prikaže pun potencijal esporta.

U ovakvim trenucima započinje se čuvena debata – Da li esport zaslužuje da dobije mesto na Olimpijadi?

Kao i uvek kada se pokrene ova priča, među čitaocima nastane velika rasprava, pošto veliki deo obožavaoca tradicionalnog sporta i dalje ne prihvata video igre i smatra ih trošenjem vremena. Manjak fizičkih akitvnosti definitvno pojačava njihove argumente, nadamo se da će čitaoći promeniti svoje prvobitno mišljenje.

Kada uporedima oba, shvatimo da postoje mnoge sličnosti. Timovi i jedne i druge strane rade u profesionalnom okruženju. I jedni i drugi igrači imaju posebni objekte za treniranje, trenere, analitičare, pa čak i nutricionsite. I jedni i drugi treniraju satima svakgoa dana, i fizičke i mentalne sposobnosti, da bi se takmičili na vrhunskom nivou.

Kada pogeldamo finansijsku stranu, zaključujemo da esport uopšte ne zaostaje za tradicionalnim sportovima. Takođe verujemo da mnogo profesionalni esport igrači zarađuju znatno više od velikog broja tradicionalnih sportista. Mnogi bivši sportisti poput Majkla Džordana, Rik Foksa, Kristijana Fuksa, Jonas Jerebka, videli su potencijal u ovome i samim tim su osnovali spostvene organizacije. Čak i neki najveći fudbalski timovi na svetu počeli su da investiraju u svoje esport ekipe, poput Golden State Warriorsa, Houston Rocketsa i Mančetser Sitija.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Da li mislite da esport treba da bude deo Olimpijade?

 

Related Articles