Capcom Cup 2018: Rezultati drugog dana

Capcom Cup 2018: Rezultati drugog dana

Sinoć je i zvanično počeo Capcom Cup sa 32 najbolja igrača ove sezone. Nakon što smo dan pre mogli da gledamo poslednje kvalifikacije, sinoć smo mogli da gledamo igrače na putu do titule. Međutim, nakon jučerašnjeg dana još samo 8 igrača se nalaze u prilici da osvoje veliki pehar.

Iznenađenja nikada nisu bila strana na ovakvim turnirima, a Capcom Cup ni u kom pogledu nije izuzetak. Dovoljno je reći da se među osmoricom najboljih ne nalaze ni aktuelni Capcom Cup odnosno EVO šampioni MenaRD i Problem X, kao ni prvi nosilac i ELeague šampion Tokido.

Upravo su se aktuelni šampioni dva najveća Street Fighter turnira sastali u prvoj rundi. Problem X je svakako važio za velikog favorita s obzirom na znatno bolju formu u kojoj se trenutno nalazi, MenaRD je uspeo da dobije prvi meč, ali je Problem X uspeo da preokrene set u svoju korist fantastičnim pozicioniranjem na ekranu što je počelo da tera Menu da pravi greške koje je Problem X znao da iskoristi za pobedu od 3-1.

Mena je posle u losers delu žreba uspeo da pobedi ZJZa, pobednika kvalifikacija prethodnog dana, rezultatom 3-2, ali je njegove snove o odbrani titule raspršio Momochi, koji pruža na Capcom Cupu neke od svojih najboljih partija u poslednjih nekoliko meseci, naročito pošto je nedavno napustio Echo Fox i nastupa bez sponzora. Za razliku od prethodnih mečeva, MenaRD je ovoga puta igrao znatno sporije, ali isto tako i Momochi nije dozvoljavao Meni da nametne jak pritisak. Distanca je bila ključ ovog susreta i oba igrača su odlično kažnjavale promašaje protivnika, ipak, Momochi je bio nešto hladnije glave i slavio je rezultatom 3-2.

Momochi je zaista imao veoma težak put na turniru i morao je da prođe kroz dosta favorita, a pored Mene, pred njim je pao i prvi nosilac i član Echo Foxa, Tokido. Tokido je pobedio Angry Birda u prvom kolu sa 3-0, ali je neočekivano lako izgubio od Gachikuna sa 3-0. Potom je u losers delu žreba pobedio Luffya sa 3-0 pre nego što se sastao sa Momochijem.

Tokido nije delovao sigurno kao inače, u njegovoj igri je bilo dosta mehaničkih grešaka, ali i čudnih odluka. Momochi je ovoga puta odabrao Zekua, lika koji se retko viđa na profesionalnoj sceni. Delovalo je kao da se Tokido nije spremio za ovaj izbor, pošto nije reagovao na dasheve i agresivnu igru Momochija, koji je igrao potpuno rasterećeno te je poveo sa 2-0 u setu. Tokido je nakon toga počeo i sam da primenjuje neke neortodoksne taktike i da igra smelije čime je uspeo da smanji prednost rivala, ali ni to nije bilo dovoljno te je Momochi slavio sa 3-1 i prošlogodišnjeg finalistu Capcom Cupa poslao kući

Još jedan zanimljiv set su odigrali Problem X i Justin Wong. Nakon što je MenaRD pao, ProblemX je savladao Phenoma iz Norveške sa 3-0 i bio je na meč od ulaska u Top 8 sa winners strane. Justin Wong je pre toga pobedio Verlorena sa 3-2 i Magoa sa 3-1 i pokazao da je ozbiljna pretnja ove godine i pokazao je najviši nivo svoje igre u poslednjih nekoliko godina.

Ovaj meč možda i nije za svačiji ukus i mnogi su ga okarakterisali kao dosadnim, ali reč je o možda o taktički najboljem meču Capcom Cupa. I justin i Problem su pokazali fantastičan spacing, sposobnost da iskoriste svaki piksel njihovih napada. Štaviše, čak tri runde su se završile zbog isteka vremena, a u preko pet je preostalo manje od 10 sekundi. Međutim, Justin je pronašao sebe u Menat i odigrao je matchup do savršenstva. Iako i Problema krasi nepresušno strpljenje koje je neophodno Bisonu zbog sporog kretanja, Justin je bio još strpljiviji, odgovarajući na svaku opciju odgovarajućim potezom, savršenom kontrolom prostora što mu je i donelo pobedu rezultatom 3-1, a večeras ga u prvom meču top 8 faze očekuje Fujimura, koji je samo u prvom kolu izgubio dva meča, a mečeve protiv Cabe i StormKuba je dobio rezultatom 3-0.

Pored Justin Wonga i Fujimure, drugi par winners žreba u top 8 fazi čine Gachikun i Bonchan. Gachikun je na najubedljiviji način stigao do završnih 8 te nije predao nijednu protivnicima, pobedivši Big Birda, Tokida i Itabashi Zangiefa sa 3-0 i izdvojio se kao glavni favorit poslednjeg dana. Njega očekuje meč sa Bonchanom, koji je imao više poteškoća. Savladao je Haitanija sa 3-0, ali je potom imao dva vrlo teška meča protiv Sakoa, a potom i Chris Tatariana, u kojima je uspeo da slavi sa 3-2.

Što se losers dela žreba tiče, spomenuli smo Itabashi Zangiefa i Momochija,  Xian i Angry Bird su imali najteži mogući put do top 8. Naime, obojica su izgubili već u prvom kolu da bi dobili sve preostale mečeve.

Xian je imao veoma napet meč protiv Cabe u prvom kolu, ali Caba nošen podrškom navijača je uspeo da iznese meč u svoju korist.  Potom je pobedio Sakoa i Xiao Haia sa 3-1  pre nego što ga je dočekao Problem X u odlučujućem meču.

Za razliku od meča koji je igrao sa Justinom, Problem X je ovoga puta imao više slobode da nametne željenu igru, koristeći pritisak i poteze sa velikom prednošću na bloku da polako mrvi Xiana i njegovu Ibuki. Uspevao je da pogodi bitne crush countere, ali Xian svakako nije želeo da bude pasivan posmatrač. Na kraju se meč sveo na prosto pitanje šta je jače, Bisonov pritisak ili mixup Ibuki? kada se na to dodaju i odličan whiff punish, Xian je imao sve potrebne alate da pobedi u ovom meču i plasira se u top 8 pobedom od 3-2.

Angry Bird je u prvom kolu morao da igra sa Tokidom na čemu mu niko sigurno ne bi zavideo. U tom meču je pretrpeo težak poraz od 3-0, ali tamo gde bi mnogi poklekli pod pritiskom, Angry Bird je zablistao. Prvo je pobedio svog sunarodnika Big Birda sa 3-1, a potom i Magoa, da bi na kraju pao i Chris Tatarian koga je pobedio sa 3-0. Angry Bird je uprkos agresivnoj igri pokazao odličan osećaj kada treba stati i blokirati, što se pogotovo isplati protiv nekoga kao što je Chris Tatarian koji ne preza od shoryuken reversala. Iako su svi mečevi bili veoma blizu, malo po malo Angry Bird je stvarao sve veću prednost koju do kraja nije ni ispuštao da bi na kraju i pobedio rezultatom 3-0, a plasmanom u top 8 je ujedno ostvario i najveći uspeh u svojoj karijeri.

Danas od 22 časa po našem vremenu počinje finale Capcom Cupa koje možete pratiti ovde, a ispod možete videti raspored mečeva

TOP 8

Winners bracket
RB|Gachikun (Rashid) vs. RB|Bonchan (Karin)
FD|Fujimura (Ibuki) vs. FOX|Justin Wong (Menat)

Losers bracket
NASR|AngryBird (Zeku) vs. DNG|Itabashi Zangief (Abigail)
RZR|Xian (Ibuki) vs. Momochi (Kolin, Zeku, Ken)

Izvor: Eventhubs

Related Articles