StarCraft 2: Solar se žali na “region lock”

StarCraft 2: Solar se žali na “region lock”

Kada je krajem 2016. godine uveden nov sistem u kompetitivni StarCraft 2, koji je razdvojio takmičare iz Južne Koreje od ostatka sveta, mnogi su mislili da će to biti propast za StarCraft 2 jer “niko ne želi da gleda foreigner igrače”.

Međutim, dve godine kasnije, imamo situaciju da se kvalitet “ostatka sveta” drastično popravio, gledanost je najveća u poslednjih pet godina, i došlo je dotle da će 2018. godina ući u istoriju kao godina kada je prvi put ikada ne-korejac postao StarCraft 2 prvak sveta, zahvaljujući vanserijskom talentu u vidu Finca Serrala, koji je osvojio sve što se osvojiti može ove godine.

Mnogi su se sada zapitali da li su možda Korejci u nepravednom položaju zbog zaključavanja regiona? Jer igrači iz Južne Koreje ne mogu da učestvuju u WCS događajima, dok “foreigner” igrači imaju slobodu da igraju GSL.

Prvi koji je ovo “glasno” rekao, kako kaže “u ime svih igrača”, jeste odlični Solar, koji kaže da bi trebalo da se ili ukine region lock, odnosno da se dozvoli i Korejcima da igraju turnire u ostatku sveta, ili da se i ostatku sveta zabrani da igraju korejski GSL.

Donekle se slažemo sa njim da su u pitanju dvostruki standardni i videćemo kako će Blizzard reagovati na ovo, jer je istina da je za igrače iz Južne Koreje sve manje prostora da napreduju i zarade novac, i da svakako ne trebaju i foreigner igrači da im uzimaju i ono malo što imaju, ali sa druge strane učepće stranca u GSL-u je značajno povećalo kvalitet stranih igrača, te i gledanost GSL grupa, jer stranci žele da vide kako se ovi igrači nose sa korejskom pro scenom.

 

Related Articles