DOTA 2 : Analiza Dota Plus i saveti

DOTA 2 : Analiza  Dota Plus i  saveti

Prošlo je mesec dana od kada smo dobili novi  pretplatnički servis  Dota Plus . Valve je uspeo  da nas potpuno  iznenadi ,  umesto dugo očekivanog The International  battle pass-a   dobili smo Dota Plus sistem .   Nemojte brinuti   i dalje ćemo dobijati battle pass,  ali  će biti isključivo namenjen za  International  ali ne i za Major  kao što je bila praksa ranije .   Šta je u Dota Plus sistem ? Šta nam nudi  ? I da li ga vredi plaćati mesečno 3.35 evra ?

Dota Plus je pretplatnički sistem prevashodno namenjenim svim igračima koji žele na duže staze da unaprede svoju igru i sastoji  iz 3 glavna segmenta :  napredovanje heroja,    dodatnih nagrada i asistenta plus .   Mesečna pretplata iznosi 3.35 evra , ako se kupi na 6 meseci  i godinu dana dobije se  popust.  Cena sama po sebi je vrlo povoljna  za naše pojmove, a pogotovo za zapadno tržište,  i ona nam jasno pokazuje da Valve želi da se što veći broj  igrača pretplati i tako ostvari dugoročno stabilnije prihode za razliku od Major battle pass.

Napredovanje heroja

Valve se postarao da vaše višesatno igranje sa omiljenim  herojem bude vidljivo  i drugima. Za svakih 5  levela  koji osvojite dobijate  bedževe  ( sem prvog bedža koji dobijate odma posle prve partije)   koji su pokazatelj vašeg iskustva. Veći rang predstavlja signal  vašim saigračima i protivnicima da vas uzmu za ozbiljno.

Neophodan XP za svaki level se dobija na više načina završenom partijom , pobedom i  uspešno ostvarenim izazovom/chalange.  Mana ovog sistema ogleda se u tome da je potrebno veoma mnogo XP da bi se stiglo do poslednjeg  master bedža.Biranjem  stalno jednog te istog   heroja bićete u situaciji da ga birate i onda kada to vašem timu to  ne odgovara što može da vas košta izgubljene  partije  i mmr-a . Pa vam zato  predlažem da rotirate nekoliko  heroja umesto  da birate samo jednog.

Izazov /chalange  dobijate prilikom odabira svog heroja u toku drafta  od 3 izbora  morate odabrati jedan. Ukoliko ispunite  zadati  izazov  i pobedite dobijate dodatni XP   ako izgubite partiju onda morate sve ispočetka što ume veoma da iznervira.  Isto tako  morate se pripaziti da vam izazov ne odvuče previše pažnje u toku partije do te mere da zapostavite ciljeve vašeg tima.

Za svaki dostignut level dobijate glasovne poruke  za hero chat wheel i shard-ove/dragulje . Shard predstavlja valutu sa  kojom možete  da kupite  setove za heroje i relikvije. Relikvija ima ukupno 14 po heroju ,  prate statističke podatke broj kilova, asistencija, stanova itd.

I kao dodatne nagrade za sve pretplatnike Dota Plus dobijate sezonsku mapu, koja će se menjati u skladu sa promenom godišnjih doba  i besplatan pristup battle cup koji se održava svakog vikenda .

Ceo segment je lepo osmišljen i upakovan  za ljubitelje kozmetike.  Za  njih  će ovo  biti dodatni motiv da se posvete više igri ali moraju dobro da se naoružaju strpljenjem i vremenom ako žele što više da dobiju od svoje  pretplate.  Valve je dobro ciljao ovu grupu igrača i ostvario je pun pogodak.

Asistent plus

Predstavlja najbitniji deo  Dota Plus. U realnom  vremenu  prateći trendove na osnovu miliona  igara koje su odigrane daje vam  savete kog heroja da birate prilikom drafta,  koje  spelove da  podignete  na sledeći nivo i koje iteme  da kupite  .

U toku cele partije imaćete uvid u death summary  a pruža informacije koliko štete  je učinjeno nad vama, koj tip štete  ,  od strane kog heroja i u kom vremenskom periodu.  Ovo može biti korisno da uvidite odakle dolazi najviše pretnje i time smislite novi način da se odbranite od protivnika.

I na kraju svake partije biće vam na raspolaganju  dodatni podaci kako se vaš heroj kotira po pitanju kilova,asistencija,smrt itd  u poređenju sa globalnim trendovima i šteta koja je načinjena prema drugim herojima.

Podiglo se mnogo prašine kod igrača zbog ovoga . Svi su se pitali zabrinuto  da li je ovo znači da Dota 2 postaje ‘’ pay to win “  ?  U osnovi ne.  Asistent  plus može da se shvati kao virtuelni trener koji  daje savete i to ograničene  u realnom vremenu ali od igrača i ostatka tima zavisi da li će  uspeti da iskoriste te savete. Sa druge strane svi ovi podaci su dostupni i na drugim sajtovima kao sto je dotabuff  ali Valve je odlučio da te podatke iskoristi za zaradu i te olakša njihov pristup igračima na jednom mestu.  Balans u igri svakako bar za sada nije narušen. Najviše koristi  svakako imaće igrači  sa slabijim znanjem.  Šansa da pogreše prilikom odabira heroja , itema ili spela biće značajno umanjena a samim tim neće biti gneva kod saigrača.

Čuveni komentator Toby na twiteru  sproveo je anketu  da vidi šta igrači misle  i vidi se da je igračka zajednica   zbunjena i podeljena oko Dota Plus.

Valve je svakako ovim sistemom napravio neobičan potez .  Verovatno ne želeći da naruši balans  u igri odlučio da naplaćuje statističke podatke i savete i to ih čini jednim od retkih u svetu igara.  Možda se ovaj trend nastavi i ubuduće  sa novim naslovima.

Poštovani čitaoci , kako se vama čini Dota Plus ?  Da li vi koji ste se pretplatili  planirate da nastavite sa pretplatom ili ipak odustajete ?

Related Articles