HARDWARE: Predskazanje budućnosti – HP Omen 15t

HARDWARE: Predskazanje budućnosti – HP Omen 15t

Nije često da na test dobijemo uređaj koji sadrži najnoviju nVidia Max-Q tehnologiju koja je u svetu predstavljena tek pre nešto manje od mesec dana, a još ređe je da takav uređaj dobijemo direktno od proizvođača pre nego što se pojavio čak i u Americi. A upravo to je HP Omen 15t, tanak i jak gejmerski laptop.

Nekada davno je bilo teško i zamisliti igranje na laptopu, prosto performanse nisu bile tu. Onda su se pojavili gejmerski laptopovi ali su oni bili jako teški i opet nudili značajno slabije performanse od ekvivalentnih desktop računara. Tek pojavom nVidia 10 serije grafičkih kartica za laptopove prošle godine su performanse skoro izjednačene. Ali šta ako želite dosta lagan i tanak laptop sa vrhunskim performansama? Nvidia i HP su nas obradovali baš na tu temu laptopom koji praktično već sada predstavlja ono šta možemo očekivati u budućnosti!

Nvidia Max-Q tehnologija

Već pojavom serije 10 grafičkih procesora na laptopovima su praktično izjednačene performanse desktop i laptop GPU jedinica što je otvorilo prostor za veliki broj laptopova na kojima se zaista lepo može igrati. Ipak, Nvidia je uvidela i da su korisnicima potrebne dobre performanse ali i dobra prenosnost, odnosno mala masa i dimenzije gejming laptopa i zato je početkom juna u saradnji sa proizvođačima ovih uređaja lansirala tehnologiju pod nazivom Max-Q. Ovaj termin zapravo potiče iz svemirske tenhologije i označava rakete koje su spremne za lansiranje u svemir. Ipak, šta ovo zapravo znači? Max-Q grafički čipovi praktično omogućuju proizvođačima da naprave laptop koji će biti dosta tanak, govorimo ovde o redu veličine ultrabook tankih računara, imati dobre performanse i biti relativno hladan. Suština je da Nvidia tvrdi da postoji prelomna tačka preko koje više performansi stiže na uštrb sistema hlađenja, odnosno samog dizajna laptopa, a da velikom broju korisnika nisu potrebne baš maksimalne performanse, već će i 85-90% onoga što rade standardni grafički čipovi biti i više nego dovoljno, a to će omogućiti mnogo tanje i hladnije gejming laptopove. Dodatno u GeForce Experience softveru imate i takozvani Whisper mode (mod šaputanja) koji kada uključite će performanse biti dodatno ograničene na taj način da računar praktično ne čujete. Za sada su planirani samo prilagođeni modeli GTX 1080, 1070 i 1060 grafičkih kartica, a ovaj poslednji smo upravo imali prilike da testiramo. Treba imati u vidu da su kartice ipak nešto oslabljene u odnosu na standardne varijante ali kao što pokazuje i naš Omen 15t na testu to je i više nego dovoljno za igranje u Full HD rezoluciji, naravno kada pričamo o GTX 1060 grafičkoj kartici. Primera radi Max-Q GTX 1060 radi na baznom kloku od 1265 MHz (osnovna verzija radi na 1506 MHz), dok je boost clock 1480 MHz (u odnosu na 1708MHz). Naravno ove stavke se razlikuju i od proizvođača do proizvođača, kako laptopa tako i desktop varijanti grafičkih kartica, ali u globalu Max-Q čipovi su negde oko 10% sporiji od standardnih varijanti. Međutim ono što se dobija na planu akustike, dizajna i prenosivosti zaista nema premca a jedan od najboljih pokazatelja za to je upravo novi HP Omen 15t.

HP Omen 15t

Već smo viđali HP Omen računare i lepo oni izgledaju, ali kada vidite novi 15t model teško da možete ostati ravnodušni – oštre linije, metalno kućište, kombinacije karbon teksture i glatkih delova, izduvi sa zadnje strane koji deluju kao na svemirskom brodu… Teško je rečima opisati dizajn ovog računara ali je najpribližnije reći da je vanserijski i da sigurno nećete ostati neprimećeni. Pritom ne pričamo o onome da vas primete jer ste uključili sva moguća RGB LED svetla, upravo suprotno, na HP-u sve deluje nekako skladno, gejmerski drsko, ali sa vrlo mnogo ukusa. Sam dizajn može dobiti isključivo najveću ocenu.

A na dizajn se upravo nastavlja priča o tome koliko je računar „debeo“ i šta je sve upakovano u kućite ekstremno malih dimenzija. Naime iako sam maksimalnom debljinom od 25mm on tehnički ne spada u ultrabook kategoriju verujte da ćete moći da prevarite čak i iskusne korisnike, pogledajte samo iznad uporednu fotografiju sa MacBook Air 13“ modelom. A naravno taj ultrabook ne može ni da sanja bilo šta osim integrisane Intel grafičke kartice dok HP Omen 15t lako izlazi na kraj sa najzahtevnijim igrama današnjice. Treba naglasiti i da je računar nešto teži nego što deluje, ukupno 2.56kg, to moramo pripisati ekstremno lepoj i čvrstoj metalnoj leguri od koje je izrađen tako da se tih par stotina grama više svakako da oprostiti u odnosu na modele od plastike. I sam ispravljač je nešto veći, ali na to smo već navikli kod gejmerskih laptopva.

Tu je mnoštvo portova sa strane, praktično sve što vam treba uključujući i odvojene konektore za slušalice i mikrofon što već postaje retkost na laptopovima. Verzija sa GTX 1060 grafičkim čipom je opremljena i sa Thunderbolt izlazom, dok su za ostale tu mini-Displayport i HDMI kako biste mogli lako da ga priključite na eksterni monitor ili čak i televizor za igranje. Tastatura je isto jako dobra, naravno u okvirima laptop modela, a jako je lepo prosvetljena crvenim osvetljenjem, osim WASD tastera koji su zapravo crveni a svetle belo, jako lepo rešenje. Touchpad je relativno standardan ali verujemo da se neće mnogo koristiti na gejmerskom laptopu a treba naglasiti i jako dobre zvučnike.

Na kraju dolazimo i do ekrana koji je u Full HD rezoluciji izrađen u IPS tehnologiji i daje zaista odličan osećaj prilikom igranja upravo zbog živih boja i širokih uglova gledanja. Šlag na tortu je G-Sync tehnologija koja radi savršeno čak i kada vam je frejmrejt u igri nešto niži od osvežavanja ekrana. A onda opet dođemo na to koliko je sam ekran tanak i kako su sve to uspeli da stave, te još jednom pohvale za konstruktore iz HP-a. Postoji i opcija poručivanja modela sa UHD 4k ekranom ali to prosto ne bismo preporučili na ovoj dijagonali, prosto deluje nepotrebno.

Performanse – da li se na ovom tankom čudu zaista može igrati?

Da bismo ocenili ukupne performanse red je da pređemo kroz sve komponente – srce je i7-7700HQ četvorojezgarni procesor koji radi na do 3.8GHz, zatim već pomenuta GTX 1060 grafička kartica sa 6GB svoje memorije, 16GB DDR4 što je sasvim dovoljno za igre i na kraju 128GB SSD i još celih 1TB prostora na standardnom hard disku za skladištenje podataka. Sve u svemu tu je na papiru baš sve za ugodno igranje ali da li su takvi rezultati u praksi? Možemo slobodno reći: apsolutno da. Iako sam klok grafičke kartice jeste nešto slabiji od desktop varijante, kao i da je procesor nešto slabiji, to se u realnom radu slabo primeti. Praktično sve zahtevne igre su radile u Full HD rezoluciji u frejmrejtu preko ili blizu 60fps, što je nekako ideal PC igranja. Kada to uparite sa G-sync ekranom koji „ispegla“ eventualne padove frejmrejta zaista je praktično nemoguće primetiti da li vam naslov u tom trenutku radi u 55 ili 60fps i sve teče jako glatko. Na kraju dolazimo do toga da je iskustvo mnogo bolje čak i nego na konzolama koje imaju navodno optimizovane naslove. Čak korišćenjem eksternog monitora možete ići i korak dalje – recimo koristili smo računar da pokrenemo World of Tanks na 27“ ekranu u 2560×1440 piksela sa maksimalnim detaljima i uključenim FXAA je igra radila u proseku 70-80fps. Naravno ovaj naslov nije baš reprezentativan jer su MMO igre uvek prilagođenije i slabijim računarima, ali ako igrate multipleyer naslove prosto možete računati i na veće rezolucije. Prosto performanse su takve da zavređuju svako poštovanje a nama samo ostaje da vidimo koliko ćemo se tek oduševiti kada dobijemo na test i neki od Max-Q modela sa recimo GTX 1080 grafikom!

Još jedna bitna stavka je i buka koja se pravi prilikom maksimalnog opterećenja – nema je. Računar je praktično bešuman u svim režimima u kojima smo igrali igre, čak i korišćenjem slušalica i pažljivim osluškivanjem ventilatora pod punim opterećenjem je zvuk bio jedva primetan. Naravno, korišćenjem sintetičkih testova koji opterete i procesor i GPU na maksimalnih 100% smo došli do malo zujanja ventilatora ali to nije situacija u kojoj ćete se realno naći. I sama konstrukcija uređaja je tako rešena da se toplota odvodi unazad a da su strane malo izdignute tako da ga možete bez problema držati u krilu dok radite (iako nije baš najlogičniji položaj za igranje).

Ako bismo baš morali da tražimo dlaku u jajetu za ovaj računar to bi moglo biti trajanje baterije koje je u praksi nekih 3.5 do 4 sata normalnog rada dok se prilikom intenzivnog igranja meri ispod jednog celog sata. U tom smislu ne može konkurisati ultrabook računarima ali kada pogledamo performanse lako je reći da mu je sve oprošteno.

Idealan gejmerski laptop?

Iako je takvu kvalifikaciju jako teško dati rekli bismo da HP Omen 15t ispunjava najveći broj kriterijuma koji čine odličan gejming laptop – dobre performanse, odlična izrada, tanak i tih, šta vam više treba? Naravno cena ovakvog modela nije baš za svakoga ali kad bismo recimo uporedili sa desktop gejming mašinom sličnih performansi i koja bi imala neki G-Sync monitor razlika bi se možda svela na par stotina evra. I desktop i laptop imaju svojih prednosti i mana i naravno svojih poklonika, ali možemo reći da zahvaljujući modelima kao što je Omen 15t laptop sve više postaje vrlo ozbiljna gejming opcija. Sve u svemu ne ostaje nam ništa drugo nego da mu dodelimo našu Editor’s Ultimate Choice nagradu.

Karakteristike:

Model HP Omen 15t
Procesor: Intel Core i7-7700HQ
Grafička karta: Nvidia GeForce GTX 1060 6GB Max-Q
Ekran: 15.6“ 1920×1080 IPS anti-glare, G-Sync
Memorija: 16GB DDR4-2400
Hard disk: 128GB M.2 NVMe SSD, 1TB 7200RPM
Povezivanje 3x USB 3.1, 1x Thunderbolt 3, 1x mini-Displayport, 1x HDMI, mikrofon, slušalice, čitač SD kartica, Gbit LAN, Wifi, Bluetooth 4.0
Težina 2.56 kg laptop

 

Related Articles