HARDWARE: HyperX Pulsefire FPS i Fury XL

HARDWARE: HyperX Pulsefire FPS i Fury XL

HyperX nastavlja sa uvođenjem novih kvalitetnih gejming periferija u svoju ponudu pa su tako posle odličnih slušalica i fenomenalne mehaničke tastature na red došli i najbitniji detalji – miš i podloga.

HyperX Pulsefire FPS

Zanimljivo je primetiti da kao i u slučaju Alloy mehaničke tastature koju smo već opisivali i kod miša se u nazivu uređaja nalazi stavka FPS što bi trebalo da sugeriše da je namenjen upravo first person shooter igrama. Kod tastature nam ovo nije bilo baš najjasnije ali kada pogledamo Pulsefire miša deluje da je upravo namenjen pre svega igrama iz prvog lica.

Kao što smo već i navikli od HyperX uređaj dolazi u jako lepoj kutiji koju kad otvorite miš deluje kao da je na nekom postolju. Sam oblik je takav da je prilagođen korišćenju desnom rukom i zaista jako lepo leži u šaci. Sa strane se nalaze gumirane i teksturisane površine koje će onemogućiti bilo kakvo isklizavanje miša. Sve u svemu i sama plastika od koje je izrađen je najvišeg kvaliteta što daje jako lep osećaj čak i kod dugotrajnog igranja. Kabl je končanog tipa a treba pohvaliti i dosta malu masu inače povećeg miša od samo 95 grama. Naravno da li vam ovo odgovara u najvećoj meri zavisi i od ličnih preferencija. Posebno su nam se svideli i ekstra veliki klizači (mouse feet) sa donje strane koji omogućavaju zaista velike brzine glatkog kretanja, naravno zavisno od podloge.

Još jedna lepa karakteristika Pulsefire FPS miša je njegova jednostavnost, sve je nekako podređeno samom igranju umesto podešavanju. Tu su dva standardna dugmeta, točkić, dugme za promenu DPI i još dva dugmeta pod palcem. Takođe ne postoji opcija menjanja boje osvetljenja – miš svetli crvenom bojom koja je zaštitna za HyperX brend i to je to, po našem mišljenju sasvim dovoljno.

Pulsefire FPS koristi Pixart 3310 optički senzor maksimalne rezolucije 3.200 dpi. Iako se nekome ovo može učiniti malo iz prakse se pokazuje da je ovo osetljivost na kojoj igra najveći broj igrača te smatramo da je sasvim i redu. Osetljivost se menja preko DPI prekidača u unapred definisanim podeocima – 400, 800, 1600 i 3200 DPI i sam taster svetli drugom bojom u zavisnosti od podešavanja. Bitno ke naglasiti i da senzor nema nikakve akceleracije. U pogledu izdržljivosti je zanimljiv podatak da su Omron prekidači ispod dva glavna dugmeta sertifikovani na 20 miliona klikova tako da bi ovaj miš trebalo da vas služi jako dugo.

Fury XL

Uz dobrog miša valja imati i dobru podlogu pa se HyperX i na tom planu potrudio sa modelima iz Fury serije. Kažemo serije jer se zapravo radi o četiri podloge koje se razlikuju isključivo po veličini – S, M, L i XL. Čak i S podloga će verovatno biti dovoljna većini igrača jer je po dimenzijama 290x240mm otprilike malo veća od A4 papira. Ipak tu su M i L sa 360×300 i 450x400mm respektivno a mi smo na test dobili baš najveću čije su dimenzije 900x420mm. Da, dobro ste pročitali – podloga je široka skoro metar. Lično ne vidim baš nikakvu potrebu za ovako velikom podlogom osim ako baš ne peglate po stolu mišem, ali dobro je znati da je i ona u ponudi.

Sam materijal od koga je izrađena Fury podloga je odlična jako gusto vezena tkanina koja omogućava optimalno praćenje senzora. Sa strane je opšivena pa možete biti uvereni u njenu dugotrajnost dok je sa donje strane dobar gumeni sloj koji omogućava optimalno prijanjanje za sto. Sa strane se nalazi HyperX logo koji se jako lepo uklapa i inače minimalistički dizajn. Sve u svemu možemo reći da je Fury podloga nekako baš kako treba.

Zaključak

HyperX je već izgradio dobru reputaciju među igračkim periferijama i možemo slobodno reći da miš i podloga na najbolji način to nastavljaju. Pulsefire FPS miš je taman u svim bitnim karakteristikama ali je za nijansu skuplji od konkurencije, što se doduše da opravdati dobrim kvalitetom izrade. Ipak on na tržište ulazi u ljutu borbu sa brendovima koji vladaju ovim domenom već godinama tako da će mu trebati da se izbori za svoje mesto. I Fury podloga je u sličnoj situaciji jer nudi taman sve što treba na način na koji treba. Nama kao igračima samo ostaje da budemo zadovoljni što se izbor periferija dodatno proširio sa još jako kvalitetnih modela te ostaju samo slatke muke šta izabrati shodno ličnim afinitetima.

Related Articles