HARDWARE: Steelseries Arctis 3

HARDWARE: Steelseries Arctis 3

Steelseries je predstavio svoju novu liniju Arctis gejmerskih slušalica koje teže da donesu vrhunski zvuk uz maksimalnu udobnost. Imali smo prilike da se poigramo sa osnovnim, Arctis modelom.

Arctis 3

Arctis 3 su standardne slušalice koje se povezuju na računar preko standardnog 3.5 mm džeka. Iako je ovaj način povezivanja uobičajen za stereo slušalice Steelseries tvrdi da one imaju 7.1 „virtuelni“ zvuk putem priloženog softvera. Iskren da budem deluje mi da hardverske 7.1 slušalice to rade dosta bolje ali je meni u najvećem broju slučajeva sasvim odgovarajući i stereo zvuk tako da na tom planu zaista nemam nikakvih zamerki. Mikrofon se nalazi sa strane slušalica i uvlači se u njih što je rešenje koje smo već videli na dosta SS modela i koje funkcioniše odlično. Zvuk je čist i kvalitetan pa ćete vrlo lako komunicirati sa saigračima. Za sam zvuk su zaslužni pre svega odlični Steelseries S1 drajveri (zvučnici) koji daju vrlo pun i precizan rezultat.

Najveće unapređenje Arctis linije slušalica bi trebalo da bude udobnost jer je zvuk oduvek na SteelSeries modelima bio odličan. Pre svega tu su jastučići za uši koji su izrađeni od jako fine i udobne tkanine, ovaj nivo finoće do sada nismo sretali. Dodatna pogodnost je i što slušalice mogu da se okrenu na dole te da leže na stolu potpuno ravno. Međutim najveća razlika bi trebalo da bude novi tip headbanda koji je Steelseries primenio na Arctis modelima – u pitanju je fleksibilna traka za koju su prekopirali tehnologiju od skijaških naočara. I kao i kod skijaških naočara vi odredite koliko jako vam treba da vas headband stegne i onda ga zakačite čičak trakom. Usput sama čičak traka je nešto najneverovatnije što sam ikada sreo – same bodlje su najfinije moguće, otkačiti je na gore je neverovatno lako a s druge strane nema šanse da se pomeri kada je u standardnom položaju na glavi. Nažalost tu dolazimo i do najvećeg problema bar kada su u pitanju Arctis 3 slušalice – ukoliko nemate poveću glavu praktično nije moguće dovoljno zategnuti traku i slušalice nekako uvek landaraju oko glave i imate utisak da bi mogle spasti u svakom trenutku. Jesu lagane ali meni lično ovaj problem zaista pravi poteškoće i napor prilikom korišćenja. Sa Steelseries sajta je moguće poručiti i druge tipove traka kako biste imali customizovan izgled ali mislim da to i dalje ne rešava suštinu problema labavog prijanjanja slušalica.

Zanimljivo je i da se kabl sa slušalica u potpunosti može skinuti a standardno se završava sa jednim 3.5mm džekom za konzole ili tablete i telefone dok u paketu dobijate i drugačiji završetak namenjen desktop računarima. Na zadnjoj strani leve slušalice se nalazi i volume kontrola kao i mute mikrofona što je rešenje koje sve više proizvođača koristi i iskreno je jako dobra stvar.

Zaključak

Arctis 3 su slušalice lepog zvuka ali nažalost problem sa trakom i njihovim labavim stajanjem na glavi nas odvraća od preporučivanja istih. Za nešto više novca imate i Arctis 5 koji nudi pravi 7.1 Surround zvuk ali s obzirom da i one imaju isto konstrukciono rešenje plašim se da bi i za njih presuda bila ista. Prosto deluje da se više isplati uzeti neki od starijih Siberia modela koji su sada već i na solidnim popustima.

Karakteristike:

Model Steelseries Arctis 3
Tip 7.1 „virtual“ surround slušalice
Povezivanje 1×3.5 mm džek, 2×3.5mm preko adaptera
Mikrofon Usmereni, uvlači se u slušalice
Udobnost Jastučići od tkanine, lagane

 

Related Articles