Da li je blokiranje miniona dozvoljeno?

Da li je blokiranje miniona dozvoljeno?

U prošlonedeljnom izdanju LCS lige, došlo je do neočekivane prepirke. Naime, oficijelni obzerveri primetili su da bot lejn ekipe 100 Thieves pokušava da manipuliše minion vejvom. U zavničnom pravilniku postoje pravila koja su vezana za takozvano trepovanje i pinovanje miniona, koja su dovela do nedoumica i rasprave između analitičara i trenera ekipa.

Komesar LCS lige Kris Grili zvanično se izvinio i razjasnio pravila rekavši da je blokiranje miniona dozvoljeno, što je duo lejn Thievsa i radio. Sa druge strane, trepovanje je protiv pravila, što znači da tim koji radi to namerno mora da preda partiju. U čemu je onda razlika između trepovanja i pinovanja?

Trepovanje miniona se postiže kada stojite ispred njih i forsirate ih da zaobilaze model vašeg heroja kako bi oni krenuli prema kuli,  a zatim stojite ispred kule kako biste u potpunosti blokirali put. Ovo je nedozvoljen potez jer recimo na početku partije suport može u potpunosti da negira xp jednog miniona, što daje prednost u nivou i omogućava mnogo povoljnije trejdove.

Sa druge strane, regularno blokiranje odnosno pinovanje je dozvoljeno i često se i sasvim slučajno dešava. Ukoliko pravilno izvedete minion blok, možete da zamrznete vejv i bezbedno farmujete. Ovu mehaniku svakodnevno viđamo u profesionalnim partijama, pa čak i u solokjuu u višem elou.

Možda deluje kao nebitna stvar, pogotovo u kasnijim delovima partija, ali na prvom nivou, kada su sitnice vrlo važne, ovo može u velikoj meri da utiče na dalji tok gejma.

Related Articles